среда, 21. октобар 2015.

Pre svega, farmerke

                                                 ISTORIJAT



Odeća je od čovekovog nastanka vršila bitnu funkciju. U početku je to bilo iz praktičnih razloga da bi ljudima bilo toplo, a posle je postala stvar estetike i prestiža.

Od pantalona najpre namenjenih fabričkim radnicima i farmerima, preko umetnika, političara, nastavnika i direktora koji su ih takođe rado nosili, danas su farmerke nezaobilazni komad odeće i starijih i mladih. Saznajmo nešto više o istoriji nastanka prvih farmerki.


Engleski izraz ‘jeans’ potiče od francuske fraze ‘bleu de Gênes’, koja označava  (đenovljansko plavo). Prve pantalone od džinsa su se prodavale upravo u ovoj italijanskoj luci, i to već negde oko 1500. godine. U engleskom jeziku se materijal za farmerice zove ‘denim’, 

Vekovima su farmerice bile odevni predmet, koji su nosili radnici, a istorijski najpoznatije marke su Levis(Levi’s) i Rengler (Wrangler). Levi Štraus (Levi Strauss) je bio nemački Jevrejin trgovac, koji je pravio i prodavao farmerice u Kaliforniji pedesetih godina 19. veka. On je  usavršio šivenje farmerica, koje su po novom modelu na džepovima bile pojačane bakarnim nitnama, a na kraju rajferšlusa imale su bakarno dugme, patent koji je lansiran 1873. godine
. Od tada pa do danas, ‘leviske’ su sinonim za kvalitet farmerica, a zadobile su čak i kultni status. Zanimljivo je da su se tadašnje farmerice prodavale za tadanašnjih 34 dolara, a danas ima i dosta jeftinijih od toga, mada postoji i dosta marki farmerica (poslednjih godina ih ima sve više) koje koštaju čak 200 dolara ili eura i više. Tako možemo reći da su kao nekadašnja odeća siromašne, radničke klase danas i obeležje bogatstva, ako govorimo o najskupljim markama.



  PRE
                                                                 

                                                                  SAD



Danas, farmerkee dolazi u raznim stilovima, bojama i uzorcima. Čak su I iscepane farmerke postale popularne. Dizajneri također koriste denim za pantalone, jakne, majice, suknje, haljine - zapravo sve osim čarapa i donjeg rublja. Čak postoje i cipele i čizme od denima.

Danas su toliko popularne da svi imamo barem jedan par u ormaru. Mogu biti formalna ali i ležerna odjeća, zavisi kako ih iskombinujete. Sve u svemu farmerke su popularne već šezdesetak godina, a verovatno im popularnost nikad neće opasti. 

Kroz godine su promijelie mnoštvo oblika i boja. Dok su pre dolazile samo u indigo boji, sada ih ima baš u svim duginim bojama, iako plava ostaje klasična i najpopularnija. 

Vrste farmerki:


Zvoncare su obeležile 70, I ostale jedan od simbola hipi stila 



Farmerke popularne u osamdesetima:



Ravne, popularne 90-ih, ali I sada:



Skinny jeans, popularne dans:





I još bezbroj stilova:













Нема коментара:

Постави коментар