среда, 28. октобар 2015.

Starke


Tridesetogodišnji Marki Konvers osnovao „Converse  Rubber Shoe Company“ nije ni sanjao da će ući u legendu. Zapravo, u priči  dolazi nešto kasnije, 1921. godine, kada je u Markijevu firmu došao  košarkaš Čarls  Tejlor  žaleći se da mu patike koje nosi   prave žuljeve. Marki je „nanjušio“ dobar biznis i ponudio  košarkašu da bude prodavac i promoter novih patika koje će biti udobne i  prijatne za nošenje. Čak je pristao, a njegovo ime, zapravo potpis,  naknadno je stavljen na buduće najpoznatije patike na svetu- Converse All  Star, ili jednostavno starke.

Platnene patike jednostavnog dizajna, u crnoj i beloj boji, sa tankim  gumenim đonom, nisu obećavale-mnogi su se pitali koliko su dugovečne, udobne, prilagodljive  različitim vremenskim uslovima… Međutim, najbolji timovi i igrači NBA lige, ikone rok’ n ‘rola,  umetnici… Nosili su baš Convers patike.

Danas je to jedan od najvećih i najtraženijih brendova na  svetu.   Proizvode se u dve varijante- plitke i duboke i nije svejedno koje će te nositi. Različite  grupe preferiraju i određene boje i modele. Neispisano pravilo je da plitke šetaju takozvani  „fenseri“- likovi koji ih nose jer je to moderno, dok one duboke, sa belim gumenim krugom i plavom  zvezdom pored koje piše Charles H „Chuck“ Taylor, nose oni koji bi da budu drugačiji.







Pedesetih godina prošlog veka ove patike postaju deo uniforme američkih zatvorenika, dok osamdesetih ulaze u svet mode. Bez belih, crnih ili bordo, jednostavno niste bili u trendu. Tako su se bele starke nosile čak i uz crno odelo i belu majicu. Kad su se pojavile u drugim bojama, kao i kožne, ili od džinsa, bilo je onih koji su nosili levu zelenu a desnu crvenu patiku. U 21. veku, doživljavaju „comeback“, pa tako uz iPhone i iPhod često možemo videti izbledeli džins, belu košulju, teget somotski sako i duboke starke. U želji da zadovolji sve ukuse i potreba, starke se danas prave i sa malom štiklom, sa gumenom trakom umesto pertli...Odlicno se prodaju i to vide od 100 godina. Svake nedelje se širom sveta proda oko 30.000 
Osim toga ove patike su ušle i u Ginisovu knjigu rekorda. Jedan Amerikanac vlasnik je kolekcije od 403 para razlicitih starki.

Нема коментара:

Постави коментар