среда, 4. новембар 2015.

Štikle, centimetri koji su menjali svet

Stikle

  Možda će vam zvučati neverovatno, ali svet se već vekovima vrti oko visokih potpetica. Od kada su dame upoznale njihovu moć, štikle su postale jedan od glavnih aduta u zavođenju. Koristile su ih kraljice, ljubavnice velikih vladara, moćne dame koje su u njima pokorile srca mnogih muškaraca.

U srednjem veku širom Evrope "život na visokoj nozi" postao je izuzetno popularan. Sredinom 16. veka u Veneciji, Španiji i Francuskoj u modi su bile cipele "šapin", koje su imale platformu od - 60 cm! Ovaj model bio je praktičan za dame, jer im se rubovi haljina nisu prljali, ali su, da ne bi pale, uvek koračale u pratnji slugu. Madam Pompadur, krhka ljubavnica francuskog kralja, imala je više od 500 pari cipela i sve su bile ukrašene visokom i tankom štiklom.
Glavne promoterke vrtoglavih potpetica u 21. veku su heroine 
serije "Seks i grad", a naročito Keri Bredšou koja je teret života u Njujorku hrabro nosila na svojim štiklama.
- Ne znam ko je izmislio visoke potpetice, ali toj osobi su zahvalne sve žene sveta - često je isticala Merilin Monro.
Bila je u pravu, zar ne?

уторак, 3. новембар 2015.

Tašne kao bitan komad

Žene koje nose velike torbe pune svega i svačega vrlo su kreativne, ljubiteljke malih tašni su , dok su žene koje tašnu nose preko ruke strastvene, pune ljubavi i života
U ženskim torbama možete pronaći svašta, ponekad i najneverovatnije stvari, a vrlo često ne možete pronaći ono što vam je neophodno. Psiholozi su se u različitim istraživanjima bavili ovim fenomenom i objašnjavali zbog čega su ženske torbe toliko raznolikog izgleda i sadržaja, ali Ketrin Ejsman, autorka bestselera "Kako proceniti ženu prema torbici", tvrdi da postoji 40 tipova ženske ličnosti koje se mogu svrstati u 4 kategorije.

Žene koje nose velike torbe pune svega i svačega, svrstane su u kategoriju "kreativki" i u njihovim torbama nema čega nema. Mogu vas iznenaditi kada iz torbe izvade sredstvo za uklanjanje fleka, pribor za manikir ili dečju igračku. One su vrlo društvene i vesele, uvek spremne da pomognu.


Žene koje nose torbe srednje veličine pune stvari, ali samo onih zaista korisnih, nazvala je ženama čiji je moto "ništa me ne može iznenaditi". One se karakterno razlikuju od kreativki, ponekad su "starmale" ili pomalo dosadne, ali pouzdane i strpljive.

среда, 28. октобар 2015.

Mali detalji koji upotpunjuju izgled

Vekovima unazad žene su nosile nakit kako bi se ukrasile, nakit je bogatom plemstvu značio ne samo ukras nego i moć  i bogatstvo, nosili su nakit kako bi izgledali kao Bogovi. U drevna vremena, nošen je nakit od kamenja, kosti životinja, školjki, semenki raznih biljakaka.

Najčešće nošen komad bio je broš, a muškarci su uglavnom nosili prstenje, koje je često služilo i za pečatiranje pisama.
U srednjem veku, nakit je predstavljao statusni simbol. Pripadnici plemstva su nosili nakit od zlata, srebra i dragog kamenja. U Srbiji je vlastela (prema zaslugama) nosila prstenje od zlata, mada je većina  nakita bila izrađena od srebra jer srednjovekovna Srbija imala mnoštvo rudnika srebra. 
Danas nema ograničenja – u zavisnosti od stila, dubine džepa, sopstvenih prohteva i potreba, a naravno u skladu sa prilikama možete nositi bilo šta što vam se dopada – ručno rađen nakit,  bižuteriju, Svarovski, ili neki drugi dizajniran komad.






a, narukvica i minđuša. Mnogo godina, metal i mešavina dragocenih materijala bio je kombinacija koja je korišćena za kreiranje luksuznog nakita, ali korišćeni su i neki neobični materijali, poput školjki, plastike, drveta ili čak stakla. Najstariji nakiTi mali predmeti mogu jednostavno pokazati koliko ste bogati i koliko su vam novac i cena zapravo bitni. Kako možemo definisati luksuzni nakit? Nakit je mali dekorativni predmet, napravljen od različitih materijala, u različitim formama i oblicima, sa višestrukom upotrebnom vrednosti. Glavna upotrebna svrha nakita jeste da dekoriše deo vašeg tela, ili dodatno poboljša vaš izgled ili odevnu kombinaciju. Oni su luksuzni lični ukrasi, poput broševa, ogrlica, prstenja, narukvica i minđuša. Mnogo godina, metal i mešavina dragocenih materijala bio je kombinacija koja je korišćena za kreiranje luksuznog nakita, ali korišćeni su i neki neobični materijali, poput školjki, plastike, drveta ili čak stakla. Najstariji nakit koji je otkriven, je arheološki artefakt, star 100.000 godina, i to su perle od Nassarius školjki. Klasični oblik nakita ne može biti definisan, pošto varira u zavisnosti od toga kojoj kulturi ili naciji pripada. Postoji komad nakita koji će ukrasiti svaki deo vašeg tela, od nožnog prsta, do šnale za kosu.
 t koji je otkriven, je arheološki artefakt, star 100.000 godina, i to su perle od Nassarius školjki. Klasični oblik nakita ne može biti definisan, pošto varira u zavisnosti od toga kojoj kulturi ili naciji pripada. Postoji komad nakita koji će ukrasiti svaki deo vašeg tela, od nožnog prsta, do šnale za kosu.

Večernje haljine

    

     Glumice i menekenke koje su redovne na crvenim tepisima iza sebe imaju gomilu stilista koji se trude da one izgledaju što bolje. Posle haljina koje je prve dizajnirao Herv Leže, a na koje su se kasnije oslanjali mnogi kreatori, strateški ubačene crne linije su postale glavni adut za šlank figuru.






 Haljine obično nose žene i devojke. Dužina haljine zavisi o modi i prilici. Može biti duga do poda ili kratka iznad kolena. Izgled haljine menjao se tokom istorije.Postoje različite vrste haljina.






Crna haljina

Mala crna haljina kratka je, nepretenciozna večernja ili koktel haljina, koju je lansirala modna kreatorica Gabriela Coco Chanel. Odmah su ju usporedili s automobilom marke "Ford" koji je tada bio sinonim za masovnost, jednostavnost, nisku cijenu i crnu boju. Chanel je haljinu dizajnirala tako da se na njoj ne vide mrlje i da dobro "oblači" svaku ženu. Ova haljina može biti različitih dužina, ali je uvijek jednostavnog kroja. Ona može biti savim obična, od jeftinijih materijala, ali može biti i skupocjena.
Modni kreatori i mnoge žene smatraju, da je mala crna haljina esencijalni dio ženske garderobe. To je poznati zakon mode da bi svaka žena trebala imati svoju jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju može obući u svakoj prilici.

Starke


Tridesetogodišnji Marki Konvers osnovao „Converse  Rubber Shoe Company“ nije ni sanjao da će ući u legendu. Zapravo, u priči  dolazi nešto kasnije, 1921. godine, kada je u Markijevu firmu došao  košarkaš Čarls  Tejlor  žaleći se da mu patike koje nosi   prave žuljeve. Marki je „nanjušio“ dobar biznis i ponudio  košarkašu da bude prodavac i promoter novih patika koje će biti udobne i  prijatne za nošenje. Čak je pristao, a njegovo ime, zapravo potpis,  naknadno je stavljen na buduće najpoznatije patike na svetu- Converse All  Star, ili jednostavno starke.

Platnene patike jednostavnog dizajna, u crnoj i beloj boji, sa tankim  gumenim đonom, nisu obećavale-mnogi su se pitali koliko su dugovečne, udobne, prilagodljive  različitim vremenskim uslovima… Međutim, najbolji timovi i igrači NBA lige, ikone rok’ n ‘rola,  umetnici… Nosili su baš Convers patike.

Danas je to jedan od najvećih i najtraženijih brendova na  svetu.   Proizvode se u dve varijante- plitke i duboke i nije svejedno koje će te nositi. Različite  grupe preferiraju i određene boje i modele. Neispisano pravilo je da plitke šetaju takozvani  „fenseri“- likovi koji ih nose jer je to moderno, dok one duboke, sa belim gumenim krugom i plavom  zvezdom pored koje piše Charles H „Chuck“ Taylor, nose oni koji bi da budu drugačiji.







Pedesetih godina prošlog veka ove patike postaju deo uniforme američkih zatvorenika, dok osamdesetih ulaze u svet mode. Bez belih, crnih ili bordo, jednostavno niste bili u trendu. Tako su se bele starke nosile čak i uz crno odelo i belu majicu. Kad su se pojavile u drugim bojama, kao i kožne, ili od džinsa, bilo je onih koji su nosili levu zelenu a desnu crvenu patiku. U 21. veku, doživljavaju „comeback“, pa tako uz iPhone i iPhod često možemo videti izbledeli džins, belu košulju, teget somotski sako i duboke starke. U želji da zadovolji sve ukuse i potreba, starke se danas prave i sa malom štiklom, sa gumenom trakom umesto pertli...Odlicno se prodaju i to vide od 100 godina. Svake nedelje se širom sveta proda oko 30.000 
Osim toga ove patike su ušle i u Ginisovu knjigu rekorda. Jedan Amerikanac vlasnik je kolekcije od 403 para razlicitih starki.

среда, 21. октобар 2015.

Pre svega, farmerke

                                                 ISTORIJAT



Odeća je od čovekovog nastanka vršila bitnu funkciju. U početku je to bilo iz praktičnih razloga da bi ljudima bilo toplo, a posle je postala stvar estetike i prestiža.

Od pantalona najpre namenjenih fabričkim radnicima i farmerima, preko umetnika, političara, nastavnika i direktora koji su ih takođe rado nosili, danas su farmerke nezaobilazni komad odeće i starijih i mladih. Saznajmo nešto više o istoriji nastanka prvih farmerki.


Engleski izraz ‘jeans’ potiče od francuske fraze ‘bleu de Gênes’, koja označava  (đenovljansko plavo). Prve pantalone od džinsa su se prodavale upravo u ovoj italijanskoj luci, i to već negde oko 1500. godine. U engleskom jeziku se materijal za farmerice zove ‘denim’, 

Vekovima su farmerice bile odevni predmet, koji su nosili radnici, a istorijski najpoznatije marke su Levis(Levi’s) i Rengler (Wrangler). Levi Štraus (Levi Strauss) je bio nemački Jevrejin trgovac, koji je pravio i prodavao farmerice u Kaliforniji pedesetih godina 19. veka. On je  usavršio šivenje farmerica, koje su po novom modelu na džepovima bile pojačane bakarnim nitnama, a na kraju rajferšlusa imale su bakarno dugme, patent koji je lansiran 1873. godine
. Od tada pa do danas, ‘leviske’ su sinonim za kvalitet farmerica, a zadobile su čak i kultni status. Zanimljivo je da su se tadašnje farmerice prodavale za tadanašnjih 34 dolara, a danas ima i dosta jeftinijih od toga, mada postoji i dosta marki farmerica (poslednjih godina ih ima sve više) koje koštaju čak 200 dolara ili eura i više. Tako možemo reći da su kao nekadašnja odeća siromašne, radničke klase danas i obeležje bogatstva, ako govorimo o najskupljim markama.



  PRE
                                                                 

                                                                  SAD



Danas, farmerkee dolazi u raznim stilovima, bojama i uzorcima. Čak su I iscepane farmerke postale popularne. Dizajneri također koriste denim za pantalone, jakne, majice, suknje, haljine - zapravo sve osim čarapa i donjeg rublja. Čak postoje i cipele i čizme od denima.

Danas su toliko popularne da svi imamo barem jedan par u ormaru. Mogu biti formalna ali i ležerna odjeća, zavisi kako ih iskombinujete. Sve u svemu farmerke su popularne već šezdesetak godina, a verovatno im popularnost nikad neće opasti. 

Kroz godine su promijelie mnoštvo oblika i boja. Dok su pre dolazile samo u indigo boji, sada ih ima baš u svim duginim bojama, iako plava ostaje klasična i najpopularnija. 

Vrste farmerki:


Zvoncare su obeležile 70, I ostale jedan od simbola hipi stila 



Farmerke popularne u osamdesetima:



Ravne, popularne 90-ih, ali I sada:



Skinny jeans, popularne dans:





I još bezbroj stilova:













среда, 14. октобар 2015.